Asztalosszerkezetek

Asztalosszerkezetek

Fürgető

2010. március 02. - faktura

Fürgető. Még a nyolcvanas évekből rémlik ez az elnevezés. Azt hiszem, félfordítónak újmagyarítják. Azt az egyszerű zárat (tyúkól-zárat) is jelenti, ami egy a közepén szeggel átütött léc, ráfordítva az ajtóra. Ipari változata az egyrétegű ablakoknál valaha használt kis izé.

ablak félfordító

 Egy-és kétoldalas változata a képen.

Ebben a posztban nem pont erről lesz szó. Félfordítónak, fürgetőnek hívjuk azt a kis rögzítő elemet is, amivel lapok és kávaszerkezetek összekötését oldhatjuk meg. Az angol nagyon találóan "cross grain fastener"-nek hívja, azaz "keresztszálú rögzítőnek". Ez az elnevezés utal rá, hogy miért lérdemes szeretni ezt a kis bizbaszt: nyugodtan rábízhatjuk egy étkezőasztal tömörfa lapjának a kávához erősítését. Szilárd kötést biztosít úgy, hogy közben a lap keresztirányban nyugodtan zsugorodhat-dagadhat. (Egy 80 cm széles tömörfa lap, ha csak 1%-ot mozdul, az is 8 mm!)

De lássuk, miről van szó:

fürgető

széklap rögzítése

 A kávába helyenként fészket marunk, amibe illeszkedik a képeken látható módon a blogbejegyzés tárgya. Jól látható az is (piros csillag), hogyan kell méreteznünk ahhoz, hogy a lapot a kávához szorítsa.

Itt beszélnék le mindenkit arról, hogy a fent említett fa asztallapot rátiplizze a kávára. Ha szerencséje van, és a fa elég puha, a tiplik kenődnek-nyíródnak a lap mozgásakor. Rosszabb esetben valami reped - többnyire a lap. Asztalos szakmunkás-vizsgákon szeretik a hokedli (konyhai ülőke) ülőlapját rátipliztetni az állványszerkezet felső kávájára. Határeset.

Néhány példa, hogyan oldják meg ezt másutt. Kereskedelemben kapható, és házilagosan készíthető elemek...

asztallap rögzítés

fürgető

 

 Az utolsó előtti képen látható megoldás előnye, hoy összerakott állapotban, lamello-géppel is be lehet marni neki a fészket - ha nem szeretünk előre gondolkodni:)

 

 És utoljára egy extra megoldás, igényeseknek: az oldható fürgető.

Apropó: az angolok"table-top fastener"-nek is mondják (asztallap-rögzítő).

Kollegák, tessék használni: egyszerűen elkészíthető, erős kötést biztosít, és nem erőszakoljuk meg az anyagot.

Hálás lennék, ha valaki a szó eredetéről információval szolgálna.

Egy késői hozzáfűzés: most (2010 november 23.) érkezett a postaládámba a woodworkersjournal.com hírlevele. Megnézhető itt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerkezet.blog.hu/api/trackback/id/tr461804552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EricDraven 2010.03.27. 07:15:55

fürgető: kialakulhatott akár a "forgat" szóból is,
elforgatva zár. De csak találgatok. Én mindenesetre megint tanultam valami újat a bejegyzésnek köszönhetően. :-)

reményhal... 2010.03.29. 09:17:58

nálunk székelyeknél "az egyrétegű ablakoknál valaha használt kis izé" ha jól tudom "RIGLI" és úgy emlékszem, hogy a "a közepén szeggel átütött léc" is ugyancsak "RIGLI" mivel ugyanazt a célt szolgálja

faktura · http://famuves.blog.hu 2010.03.29. 14:20:23

@reményhal...:
Köszönöm.
A rigli (ringli) szót felénk (Nyugat-Dunántúl) is használják. Valóban a fürgetőre is, leginkább pedig mindenre, ami kör alakú (alátét, függöny- vagy tintahalkarika, stb). Gondolom a német ring-ből jön.
süti beállítások módosítása