Asztalosszerkezetek

Asztalosszerkezetek

Fiókokról, haladóknak

2017. február 28. - faktura

A ma reggeli email-ekkel jött egy kis oktatóvideó. Van néhány nagy mítosza a szakmának, az egyik ilyen: 

a      F  I  Ó  K        

archiproducts_sixay.jpg

A fiók szerkezete, illesztése, beszerelése mind-mind nagy irodalommal rendelkezik, és az oldschool asztalosok hajlamosak az alapján megítélni a kollégákat, hogyan gondolkodnak erről a bútorelemről. Nem akarok igazságot tenni, szabad-e például tiplizni egy fióktestet. (Az alapokban azért értsünk egyet: csavarozni nem szabad. Ez kb. akkora erkölcstelenség, mint a káposztás tésztára cukrot tenni. Vagy nagyobb.)

Mindenesetre a mai rövid film egy  tradicionális eljárást mutat be a fiókok pontos illesztésére.

Nem beágyazható videó, de ide , vagy a képre kattintva megnézhető:

vid2.jpg
A mester, Ernie Conover azzal kezdi, hogy egy jól illesztett fa fiók ugyanolyan jól és pontosan működik, mint egy fém teleszkópokkal szerelt. Aki találkozott már igazán szépen kivitelezett darabbal, az tudja, hogy ez tényleg így van.
A videó elég informatív, tessék megnézni. Egy-két dolgot azért kiemelek belőle. Egyrészt mert fontosnak gondolom, és hátha olyan is nézi, aki nem ért angolul.

  • Conover mester számtalanszor elmondja, hogy a fiókok egy csöppet kúposak, azaz hátrafelé szűkülnek, a könnyű és pontos illeszkedés érdekében.
  • A bemutatott szerkezeteknél két fő elemre bízza a fiókok vezetését és helyben tartását: egy tartóra (bearer) és egy vezetőre (guide). Érdekes (és fontos) ahogy a tartót az első bemutatott bútordarab oldalára rögzíti két csavarral. A bútortest tömör deszka, a tartóléc száliránya merőlegesen fut az oldalhoz képest. Nagyon egyszerűen oldja meg, hogy a két, eltérő mértékben zsugorodó-dagadó faanyag el tudjon csúszni egymáson: a lécet az első csavarral pontosan pozicionálja, a hátsót pedig egy oválfuratba teszi. Nem mondja, de fontos:
    Ha ragasztjuk, csak az első (szoros) csavar körüli 1/3 részre tehetünk ragasztót)

vid4.jpg

A képen láthatóak a furatok.

  • Trükkös, ügyes módon rögzíti a másodjára bemutatott vázszerkezetű bútorban a vízszintes paneleket. Kényes megoldás, utólag nincs lehetőség javításra. Meg is jegyzi, hogy ezek a bútorok tökéletes tervrajzot és pontos vágást igényelnek, aztán egy állítólagos régi mondással rögtön meg is támogatja ezt: "It"s hard to make money in casework." Vagyis nehéz pénzt keresni  - mondjuk így - komódszerű bútorokkal. (A casework itt nem esettanulmány, ládatestet, bútorszerkezetet jelent.) fkturahu.jpg
  •  Egy shaker ládán bemutatja, hogyan készíti hátrafelé szűkülőre a fiókokat. Nagyon egyszerű, a hátsó (nyitott) fogazásnál a csapréseket kicsit túlvési. Ami érdekes lehet még, az a fiók alkatrészeinek az összerajzolása:

vid3.jpg

  • Érdemes megnézni több szempontból is ezt a shaker bútort. Egyrészt kis méretben csinos és hasznos  vizsgamunka vagy/és ajándéktárgy lehet, ha szép faanyagból készül. De amire mindenképpen érdemes figyelni a videóban: az anyagok válogatása, forgatása a ládika testén, beleértve a fiók előlapját is. Csakúgy, mint ezen a képen:

cdurfee_com.jpeg

 A képek forrása:
http://www.sixay.com
http://www.faktura.hu
http://www.woodworkersjournal.com
http://www.cdurfee.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szerkezet.blog.hu/api/trackback/id/tr512300237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2017.03.01. 09:39:10

De szép az a középső fiókos szekrény! :)

Büszke vagyok rá!
süti beállítások módosítása