Asztalosszerkezetek

Asztalosszerkezetek

Kocka a kockában, fából

2011. augusztus 26. - faktura

Nem szeretem az American Woodworker hírleveleit. Folyton a lap régebbi leárazott számait ajánlják, vagy giccses/unalmas bútorok terveit akarják rám sózni nagyon kedvezményes dvd-ken. És nem a kedvenceim a jópofa kis izék sem, amiket kulcstartóra, kacatospolcra csinálnak unatkozó szakik. (Gondolok itt a műgyantába öntött autómakettre, Lada sebváltógomb gyanánt - de ezt a mondatot  meg csak a harmincon túliak értik.)
Ezt leírva ugrott be, hogy akkor mi a fenének is írom ezt a posztot? Talán azért, hogy a végén megjegyezzem, hogy ez az izé, amiről szól, anyagszerűtlen, fémből, bakelitből kellene lenni neki, meg egyáltalán, semmi értelme a létezésének.
kocka a kockában
Szóval itt van leírva, hogyan készül:
http://americanwoodworker.com/blogs/projects/archive/2007/07/24/Cube-
In-A-Cube.aspx?utm_source=AWNL&utm_medium=email&utm_campaign=AWNL_20110825

És hogy ne érjen az a vád, hogy hanyagolom a magyarokat, aMagyar Amatőr Faesztergályos Klub oldalán is találtam egy ilyent: ide kattintva érhető el.   A mafk.hu egyébként üdítő jelenség a hazai interneten, azt hiszem, az első alulról szerveződő  faipari szakmai fórum. Nem nézem rendszeresen de úgy tűnik, virul. Éljen, viruljon, tessék látogatni!

És végül arról, hogy miért is nem tartom szerencsésnek ezt az amúgy is fölösleges porfogót fából megcsinálni: mert anyagszerűtlen. A készítésről szóló  cikkben írja is a szerző, hogy a bütü felől kell először fúrni, ellenkező esetben beszakadhat az anyag a következő fúrásnál. Vagyis annyira el van vékonyítva, hogy erősebb mechanikai hatásra (leeseés) betörhet a kocka keresztmetszeti vége. Ennek ellenére asztalos tanulóknak ajánlom: fejleszti a térlátásukat. Talán.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerkezet.blog.hu/api/trackback/id/tr473181329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falconw 2011.09.16. 14:51:06

Szia, nagyon szépek a munkáid.

A szuszék Erdélyben úgy ismert, mint tulipános láda. (És tulipánokkal is van díszitve) Meglehetősen nehezen állja meg a helyét az az elmélet, hogy ezt a szlávoktól vagy másoktól vettük volna át. Ott ez olyan régi hagyomány, hogy idejét se lehet tudni. Mármint, hogy a fiatal lányok kelengyéjét az esküvő napjáig a ládában gyűjtik.

Szóval ez a szlávoktól vettük át mese olyan, mint az a mese, hogy a ló szavunkat is a szávoktól vettük volna át, a nyereg az viszont magyar eredetű.

Marhaság.

Meg kell nézni egy mívesen kifaragott és összeállított székely-kaput meg román kapukat.(Tudom, hogy nem szláv) Ég és föld a különbség. Díszítésben, kidolgozásban és mindenben.

Nem hinném, hogy a szlávoktól kellett volna átvennünk bármit is. annál is inkább mert több ezer éves rovásírásos emlékeket is találtak már a Kárpát medencében és akkor hol voltak még a szlávok ?

:)

faktura · http://famuves.blog.hu 2011.10.02. 10:09:46

@falconw:
Kedves Falconw!
A tulipános láda funkciója részben megegyezik a szuszékéval. (Mindkettő használatos kelengyetartóként, de a szuszékban terményt is tároltak.) Szerkezete, és gyakran anyaga is eltérő. A tulipános láda asztalos szerkezettel (fogazás, csapolások) épül össze, az ácsolt láda pedig a pillérekbe "zsilipelt" deszkákkal készül.
Részletesen:
famuves.blog.hu/2011/10/01/acsolt_lada_tulipanos_lada
süti beállítások módosítása