Asztalosszerkezetek

Asztalosszerkezetek

Keretek összeragasztása

2013. január 21. - faktura

A blogok fordított időrendje miatt a folytatást előbb rakom fel, mint az első futamot: ez a poszt egy később közzétett anyag második fele. Vagyis kezdem a végével: mire figyeljünk egy csapos keret összeépítésénél.

Alább többször szóba kerül a keret csapos, illetve réses (végigmenő) darabja:

keret alkatrészei


A következő, Kontraprofil helyett posztban nagyjából ott fejezem majd be, hogy a keretek egymással szembe kerülő anyagai egymásnak megfelelő rajzolattal készüljenek. Ezen túl pedig az egymás mellé kerülő keretek is folytatólagos vagy szimmetrikus mintázatokkal csatlakozzanak. 

Ajtókeret összeállítása
Ha nem gépesített sorozatgyártás közben vagyunk, a száraz összepróbálás ajánlott. Ez után még lehet finom illesztéseket végezni. (Innen jön például az illesztőfűrész elnevezése. Egy rövid bejegyzést megérne a pontatlan csapvállak miatti rés megszűntetésének a módszere is.)
Ha a már ragasztóval megkent elemeket összeszorítottuk, a keret pontos geometriáját ellenőrizhetjük a sarkoknál derékszöggel, de pontosabb, biztosabb az átló mérése.

Keret derékszög

Ezzel, ha nem is dolgoztunk maximális pontossággal, a méreteltérések kiegyenlíthetők: ha nem is lesz minden sarok pontosan 90o, az eltérés a szomszédos sarkok között feleződik – a keret nem lesz hajszálra derékszöges, de szimmetrikus lesz. (Figyelem: fél milliméteres eltérésekről beszélünk, nem többről!) 

Keret összeszorítása

Az átlót mérhetjük collstokkal, mérőszalag kevésbé alkalmas erre, ami pedig a legjobb: egy vékony léc, a végébe vert kicsi (20 mm) bognárfejű szeggel. A képek talán magukért beszélnek.

keretátló

A réses (rendszerint a függőleges) darabokat hosszabbra szoktam hagyni. Miután leveszem a szorítót a keretről, szintbe vágom, csiszolom:

csapolt keret

Ha tetszik, úgy is eljárhatunk, hogy a keretet (itt ajtó) 2-4 mm-rel magasabbra készítjük, és miután összeragasztottuk, körfűrészen levágjuk róla a felesleges túlméretet. Így a szerkezet derékszögű lesz. Illetve annyira lesz derékszögű, amennyire a fűrészünk 90o-ban vág. (Ha előre gondolkozunk, a csapos darabokat eleve a levágandó1-2 milliméternyivel szélesebbre készítjük.)

Egy-két dolog, amire figyelni érdemes:

  • rajzolat (ahogy említettem)
  • a csapok annyira legyenek szorosak, hogy kézzel, erőlködés nélkül össze lehessen őket nyomni
  • a szakmai szabályok szerint az illeszkedő felületek mindegyikét (csap, csaprés) be kell kenni ragasztóval – én a csapra minimális anyagot szoktam tenni, jól eloszlatva. Ellenkező esetben összenyomáskor a felesleges ragasztó a csapról kinyomódik, ez később kellemetlenséget okozhat (pl. a felületkezelésnél).
  • a keret összeszorításánál figyeljünk arra is, hogy a szorítók a keret vastagságának a középvonalában fejtsék ki az erőt, hogy ne fordítsák ki a síkból a réses darabokat.
  • ha a szorítók talpa nem sík, használjunk alátétfákat

bútorajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://szerkezet.blog.hu/api/trackback/id/tr825033534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása