Asztalosszerkezetek

Asztalosszerkezetek

Keret, 45 fokos illesztéssel, köldökcsappal

2012. január 11. - faktura

Háát... nem igazán nagy kihívás. Izgalmasabb posztot lehetne írni, ha tipli helyett mondjuk egy (vagy két) oldalon gérillesztett ollós csappal állna össze a szerkezet. De most ez van, tessék ennek örülni.

Amiről beszélünk, a következő képen látható. Van egy keretünk, aminek az árkolásába (nút) furnérozott rétegelt lemez betétet teszünk. A szerkezeti kialakítás (marás, gérvágás, furatok) készen van, csak ösze kell állítani.



Egy apróságra még felhívom a figyelmet. Az alábbi képen látható egy furcsa kis segédeszköz, amit a tiplik furatközepének berajzolásához készítettem.

Gérillesztés, berajzolás

Érdemes megcsinálni akár egy vagy két kerethez is. A műszaki érzékem szerint a 45o-ban levágott végeken belülről kifelé mérem fel a tiplik helyét. (Ha belül pontosan illeszkednek a sarokpontok, kívül utólag könnyedén korrigálhatom az esetleges pontatlanságokat.) A gérbe vágáskor keletkezik hozzá alapfa, a rászegezett rétegelt lemez csíkocskákhoz meg biztosan találni anyagot egy műhelyben. Ha valaki nem érti a használatát, küldjön emailt, lerajzolom.

A továbbiakat nem részletezem különösebben: ragasztót teszünk az illeszkedő felületekre, és közben ügyelünk rá, hogy a belső oldalra vékony réteg kerüljön. Ha ugyanis ott kifolyik, a belső sarkokról és a betétről nehéz eltávolítani. Ha száraz ruhával töröljük le, a felületkezelés alatt meglátszik a nyoma. Ha nedvessel, felhúzza a fa rostjait, és szinte lehetetlen visszacsiszolni. Ha mindenképpen törölni kell, azt javaslom, a felületkezelő anyaggal vagy a higítójával töröljük le. (FONTOS: a betétet előre felületkezelni kell, legalább egy rétegben!)
Gumikalapáccsal vagy vas kalapáccsal és alátétfákkal összeütögetjük a sarkokat. Aztán szorítás, hevederrel (gurtnival, spaniferrel, ki hogy szereti hívni):
keret szorítás

A fenti fotókon házilag készített puhafa sarok-tappancsok vannak (elkészítésük 10 perc, ha találunk megfelelő méretű gyalult anyagot a sarokban). Fontos, hogy a tappancsok belső él-találkozásánál ne fussanak össze a síkok, furat vagy befűrészelés legyen (csillaggal jelölve):

De használhatunk előregyártott eszközt is:

Gér, keretszorítás hevederrel
  És hogy örömünk legyen a munkában, itt a végeredmény:



fadoboz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek alapján készült:


ékszeres láda rajz



 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerkezet.blog.hu/api/trackback/id/tr803536196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása